BLOG

Świąteczne Tiramisu

Jeśli jeszcze nie wiecie, jak umilić sobie przedświąteczny weekend (sprzątanie, zakupy, szaleństwo itp.), to dzisiejsza propozycja to strzał w dziesiątkę! Wypróbujcie koniecznie już teraz, żeby przekonać się, że to obowiązkowa propozycja na świątecznym stole.

Prosta i szybka wariacja na temat włoskiego deseru dla dużych i małych – bez surowych jajek i alkoholu!

 Składniki:

300g pierniczków typu Katarzynki, Alpejskie (najlepiej domowe 🙂 mogą być też gotowe)
500ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1,5 szklanki zaparzonej kawy
Łyżka kakao
Pół łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone – ubić na puszysty krem. Dodać cukier puder i wymieszać. Krem już gotowy!
W pojemniczkach (kilku mniejszych lub jednym większym) ułożyć pierwszą warstwę pierniczków nasączonych kawą (Uwaga! Pierniczki nie nasączają się tak łatwo i szybko jak biszkopty, najlepiej przełamać je na pół.). Następnie wyłożyć porcję masy. Masę posypać kakao wymieszanym z przyprawą do pierników. Na masę ułożyć kolejną porcję pierniczków i kremu. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć mieszanką kakao. Smacznego!

Mogą Ci się również spodobać

Leave a Reply