BLOG

Zielona tarta obiadowa

Jeśli szukacie pomysłu na smaczny i prosty obiad – zapraszam! Szczególnie, jeśli tak jak ja, stosujecie jedną z najzdrowszych diet świata, czyli…

Flexitarianizm! Mowa o byciu elastycznym wegetarianinem 🙂 Z tą ciekawą nazwą spotkałam się niedawno, choć dietę taką w zasadzie stosuję całe życie. W rankingu Best Diets Overall (źródło: www.health.usnews.com)  wśród najbardziej polecanych diet, tuż po śródziemnomorskiej, DASH oraz MIND, znalazła się dieta flexitariańska. Założenie diety jest stosunkowo proste – zdaniem twórcy diety – dietetyka Dawn Jacson Blatner –  czerpanie korzyści zdrowotnych związanych z wegetarianizmem, wcale nie musi oznaczać rezygnowania z mięsa raz na zawsze.

Czy wege czy nie – polecam mój przepis serdecznie! Natomiast jeśli jesteście weganami – będzie potrzebna mała modyfikacja przepisu 😉

Składniki (na okrągłą blaszkę ok 25cm)

na ciasto:
250g mąki
125g zimnego masła
większa szczypta soli
jajko

na farsz:
pół czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
1/2 szklanki zielonej soczewicy (polecam namoczyć na noc, albo chociaż kilka godzin – dzięki temu zwiększy się przyswajalność białka z soczewicy i… szybciej się ugotuje)
200g szpinaku baby (najlepiej, ale mrożony też może być)
100g sera pleśniowego (blue, gorgonzola)
150g śmietanki kremówki
3 jajka
pieprz

Wykonanie:
Soczewice ugotować.
Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce, po minimum 30 min. rozwałkować, wyłożyć formę do tarty razem z bokami, ponakuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podpiec spód ok 12 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę oraz czosnek, dodać soczewicę i szpinak – wszystko podsmażyć a następnie wyłożyć na podpieczony spód. W naczyniu wymieszać jajka ze śmietanką, dodać pokruszony ser i doprawić pieprzem. Gotową mieszanką polać tartę i wstawić z powrotem do piekarnika. Zapiekać przez ok 15 minut.

Smacznego!

Poniżej poglądowe fotografie z komórczaka 😉

 

Mogą Ci się również spodobać

2 komentarze

  • Marta

    My uwielbiamy tarty! Przepis wygląda fajnie, chętnie wypróbujemy 🙂 Dzięki!

    Marzec 14, 2018 at 1:22 pm Odpowiedz
    • Natalia_M

      Marta, a masz jakiś sprawdzony przepis? Chętnie również wypróbujemy! No i daj znać jak smakowało! 🙂

      Marzec 30, 2018 at 3:02 pm Odpowiedz

    Leave a Reply